Румъния ще закупи изтребители F-35 Joint Strike Fighters в опит да повиши

...
Румъния ще закупи изтребители F-35 Joint Strike Fighters в опит да повиши
Коментари Харесай

Румъния купува F-35

Румъния ще закупи изтребители F-35 Joint Strike Fighters в опит да увеличи опциите за въздушна сигурност на страната и да възпре експанзията, според изказване, оповестено на уеб страницата на президента Клаус Йоханис.

Румънски публични лица изразиха нарастващ интерес към закупуването на изтребителя през последните месеци, до момента в който войната на Русия против Украйна продължава. Решението, което не прецизира какъв брой самолети желае Букурещ, е взето след среща на Йоханис с Върховния съвет по защита на нацията, се споделя в изказването.

" Наличието на стабилни, надеждни, оперативно съвместими, гъвкави и ефикасни оперативни способности за противовъздушна защита... като част от нашите задължения като страна от НАТО и Европейски Съюз е от основно значение за постигането на задачите на Румъния в региона на отбранителната политика ", се споделя в изказването, оповестява " Ройтерс ". " Процесът на рационализация на военновъздушните сили ще продължи чрез придобиването на последно потомство самолети F-35. "

Решението за закупуване на самолета ще накара Румъния, съдружник в НАТО, който граничи с Украйна, да се причисли към 17-членното световно дружество Joint Strike Fighter след официализиране на покупките на F-35 от Канада през януари. Въпреки че Румъния не извърши задачата на НАТО за разноски за защита от 2 % през 2022 година, страната чака да похарчи 2,5 % от Брутният вътрешен продукт за защита през 2023 година, заяви Bloomberg.

Миналата година румънските управляващи се съгласиха да закупят 32 изтребителя F-16 от Норвегия.

Lockheed Martin, основният реализатор на F-35, отправи въпроси по отношение на евентуалната покупка на Румъния към държавното управление на Съединени американски щати, само че разяснява Breaking Defense в изказване, че " Lockheed Martin цени нашето мощно партньорство и история с румънските военновъздушни сили и чака с неспокойствие да продължи това партньорство в бъдеще. "

Новината за решението на страната да закупи F-35 подчертава колко трагично нахлуването на Русия в Украйна промени европейската сигурност.

Миналата седмица НАТО публично приветства Финландия като собствен 31-ви член, отменяйки десетилетията на необвързаност. Швеция също чака да се причисли към алианса, макар че възраженията от страна на Турция и Унгария задържаха този ход.

Интересът към F-35 се увеличи в международен мащаб измежду съдружниците и сътрудниците на Съединени американски щати, така като все повече страни се стремят да модернизират своите бойни флотилии и да реализират оперативна съгласуемост с оръжейните си системи, които публични лица назовават " интегрирани по дизайн ".

Около 600 F-35 ще са разполагаем в Европа доникъде на 2030 г., сподели военачалник Джеймс Хекър, командващ Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Европа и Африка, по време на събитие, проведено от Института Мичъл на 22 март.

" Имаме четири страни, с които започнаха продажби след нахлуването в Украйна ", сподели Хекър. " Сега сме подготвени да имаме над 600 F-35 до 2034 година и от тези 600 единствено към 50 ще са американски ".

" Това, което Путин направи, когато нахлу в Украйна, беше тъкмо противоположният резултат, който той искаше да реализира. Това, което в действителност се случи, е, че сплоти НАТО и в действителност евентуално ще разшири НАТО с още няколко страни ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР